onsdag den 26. november 2014

Syre og Base #1

I dag skulle vi lave et forsøg med syre og base. Vi skulle teste forskellige hverdagsprodukters pH-værdi. Det vi gjorde var at tage en glasspatel og dyppe den ned i væsken, eller vand med produktet opløst i, og derefter dryppe lidt af det ned på et stykke pH-papir.

De stoffer vi skulle teste var:
1. Sukker
2. Eddike
3. Opvaske sæbe
4. Olie
5. Salt
6. Opvask tablet
7. Kalkvand, mættet
8. Svovlsyre

Her kan i se vores resultater og det pH-papir vi brugte:

Stof
Sur
 
 
 
 
Neutral
 
Basisk
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1. Sukker
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
2. Eddike
 
X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Opvaske sæbe
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
 
4. Olie
 
 
 
X
 
 
 
 
 
 
 
5. Salt
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
6. Opvask tablet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
X
7. Kalkvand, mættet
 
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
8. Svovlsyre
X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Som i kan se på vores resultater, er det madvarerne, som er sure, og rengøringsmidlerne der er basiske.

Grunden til at det er maden, der har syre i er, at syre smager bedre. Men den syre der findes i mad, er selvfølgelig en meget svag syre, som fx; eddikesyre, citronsyre og carbonsyre. 

Grunden til at det er rengøringsmidler, der er basiske, er fordi base kan opløse fedt, hvilket syre ikke kan. Derfor ville det ikke rigtigt hjælpe at bruge syre til rengøring, da det meste rengøring handler om at opløse eller fjerne fedt. Modsat syre
i madlavning, kræves der i rengøring tit en meget stærk base. Det er også derfor der på flere rengøringsmidler er advarselsmærkater.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar