onsdag den 26. november 2014

Syre og Base #1

I dag skulle vi lave et forsøg med syre og base. Vi skulle teste forskellige hverdagsprodukters pH-værdi. Det vi gjorde var at tage en glasspatel og dyppe den ned i væsken, eller vand med produktet opløst i, og derefter dryppe lidt af det ned på et stykke pH-papir.

De stoffer vi skulle teste var:
1. Sukker
2. Eddike
3. Opvaske sæbe
4. Olie
5. Salt
6. Opvask tablet
7. Kalkvand, mættet
8. Svovlsyre

Her kan i se vores resultater og det pH-papir vi brugte:

Stof
Sur
 
 
 
 
Neutral
 
Basisk
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1. Sukker
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
2. Eddike
 
X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Opvaske sæbe
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
 
4. Olie
 
 
 
X
 
 
 
 
 
 
 
5. Salt
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
 
6. Opvask tablet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
X
7. Kalkvand, mættet
 
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
8. Svovlsyre
X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Som i kan se på vores resultater, er det madvarerne, som er sure, og rengøringsmidlerne der er basiske.

Grunden til at det er maden, der har syre i er, at syre smager bedre. Men den syre der findes i mad, er selvfølgelig en meget svag syre, som fx; eddikesyre, citronsyre og carbonsyre. 

Grunden til at det er rengøringsmidler, der er basiske, er fordi base kan opløse fedt, hvilket syre ikke kan. Derfor ville det ikke rigtigt hjælpe at bruge syre til rengøring, da det meste rengøring handler om at opløse eller fjerne fedt. Modsat syre
i madlavning, kræves der i rengøring tit en meget stærk base. Det er også derfor der på flere rengøringsmidler er advarselsmærkater.





Transformer forsøg #2

I dag lavede vi tre forsøg, hvor vi skulle vi se hvorfor, det er, at vi bruger transformere i den virkelig verden. 

I forsøgene skulle vi bruge: 
1 strømforsyning på 6V
2 spoler på 200 vindinger 
4 spoler på 1600 vindinger 
10 ledninger
2 lukket jernkerne
2 pærer på 6V
 
1.forsøg 
Der skulle vi finde ud af hvordan vi kunne, med vekselstrøm, få en pære til at lyse. Her kan i se vores forsøgsopstilling:
 

 
Så det vi gjorde var, at ved hjælp af 2 ledninger, at forbinde pæren til strømforsygningen. Og så lyste pæren, da der jo ikke er nogen modstand, kun dejlig meget energi. 


2. Forsøg:
Her skulle vi så teste hvordan 2 pærer lyser når de er i forbundet som på dette billede: 


Som i på billedet kan se, er det kun den  pære som direkte selv er koblet til strømforsygningen som lyser. Det er pga at strøm altid vil vælge den mindste og nemmeste vej, og derfor når strømmen slet ikke helt ud til den anden pære og spolerne. Det er derfor ikke den klogeste opstilling, og derfor heller ikke den man i den virkelige verden bruger. 

3. Forsøg:
I det tredje forsøg skulle vi prøve en helt anden meget mere kompliceret opstilling:
 

Her skulle vi igen se efter hvor mange pærer der lyste. Og i dette forsøg lyste begge pærer, hvilket er pga transformerne der hjælper med at transformere strømmen op og senere ned, således at der opstår mindst mulig energispild, og mest mulig energi til begge pærer.

Dette forsøg symboliserer den måde, vi i dag får strøm sendt ud til os via højspændingsledninger, hvor spændingen først bliver transformeret op og senere ned for at undgå energispild.